Pas på din hund i flåtsæsonen

Læs her hvordan du kan hindre din firbenet ven i at få flåtbid. 

Hunden er menneskets bedste ven

Men flåten er hverken menneskets eller hundens ven. Tværtimod skal både vi og vores firbenede venner passe godt på, når vi går tur i naturen - for de små spindlere kan være bærere af meget alvorlige sygdomme som fx borelia og hjernebetændelse. 

Din hund kan blive alvorligt syg

Hunden er i risiko for at få borreliose, anaplasmose og TBE - alle sammen alvorlige sygdomme. Der er ekstra god grund til at være på vagt, fordi symptomerne først viser sig, længe efter flåten har sat sig på dyret og bidt sig fast.

Flåterne lever i højt græs eller buskads

Lige den slags steder, din hund typisk løber ud i, når I bevæger jer rundt i naturen. Typisk sidder flåterne i toppen af et græsstrå, og herfra hopper de så over på forbipasserende mennesker og dyr.
Holder du din egen græsplæne kortklippet, vil du derfor højst sandsynligt heller ikke opleve problemer med flåter der. De foretrækker længere græs og lidt vådere områder.

Vil du holde din hund flåtfri, er der en række forholdsregler, du kan tage.

Sådan undgår du flåtbid

  1. Daglige tjek

    Undersøg din hund mindst én gang om dagen, hvis I færdes i områder med risiko for flåter. Du skal specielt være opmærksom omkring halsen, lymferne, ørerne, på maven og “armhulerne” - og der, hvor hunden ikke har pels. Brug helst en kam og ellers fingrene. En fnugrulle er også effektiv. Børst gerne hele pelsen igennem, da flåterne ikke nødvendigvis bider sig fast i huden med det samme.

  2. Brug forebyggende præparater mod flåter

    Du kan købe forskellige forebyggende præparater mod flåter fx nakkedråber, sprays og piller. Køb det i håndkøb på apoteket eller hos dyrehandlere og dyrlæger. Ingen af præparaterne er dog 100 % effektive. Derimod kan de alle sammen give din hund bivirkninger, fx hårtab, kløe, rødmen og i sjældne tilfælde rysten og sløvhed. Oplever du bivirkninger hos din hund, så stop den forebyggende behandling med det samme. Det er altid en god idé at tale med dyrlægen, før du køber et produkt, da dyrlægen vil kunne vejlede dig i forhold til, hvad der vil fungere bedst for din hund.

  3. Vaccine mod borrelia

    Dyrlægen kan også give din hund en vaccine mod borrelia, som er en af de sygdomme, flåterne hyppigst bærer på. Færdes din hund ofte i skov, krat eller højt græs, kan det derfor være en overvejelse værd. Forhør dig hos din dyrlæge.

Om hunde og forsikringer

Hundeansvarsforsikringen er lovpligtig. Oveni den kan du vælge at købe en syge- og ulykkesforsikring til dit kæledyr. Den dækker dig, hvis din hund skal opereres, eller hvis den skal have medicin under indlæggelse.

For at købe en kæledyrsforsikring til din hund hos os skal du også have din indboforsikring hos os.

Læs mere om Hundeansvarsforsikringen

Sådan forholder du dig, hvis du opdager en flåt

  1. Skynd dig at fjerne flåter, så snart du opdager dem. Da flåten er meget lille, før den begynder at suge blod, kan den være svær at få øje på, når den lige har bidt sig fast. Men den skal helst fjernes inden for 24 timer, efter den har sat sig på hunden.
  2. Der findes en række forskellige redskaber, som gør det lettere at få den ud. Brug dine negle, hvis du ikke lige har en tægetang, pincet eller lignende ved hånden. Du skal prøve at få hele flåten med ud, og det gør du lettest ved at tage fat om den, så tæt på huden som muligt.
  3. Der kan i de efterfølgende dage opstå lidt betændelse; derfor kan det være en god idé at vaske området med et desinficerende middel - eller bare vand og sæbe. Betændelsen er ikke farlig for din hund.
  4. Hvis hunden er blevet smittet, vil symptomerne først opstå efter flere måneder - så vær opmærksom. Klassiske symptomer på flåtbårne sygdomme er nedsat appetit, feber, stivhed, sløvhed og generelle smerter. Alt sammen symptomer, der også kan være forårsaget af alt muligt andet, hvorfor det kan være svært for dig at udpege årsagen. Tag derfor altid din hund til dyrlægen, hvis den er utilpas.

Spørgsmål og svar om flåter

Hvornår er der flåtsæson?

Flåtsæsonen varer fra frosten stopper, og til den sætter ind igen. Flåter trives allerbedst i varmt vejr, men så længe der er plusgrader, er der risiko for at støde på dem.

Hvad er udsigterne, hvis min hund får et flåtbid?

Er din hund blevet smittet med borrelia, vil dyrlægen behandle med antibiotika. Som oftest skal hunden behandles med antibiotika i en længere periode, også selvom der ofte er positive resultater af behandlingen allerede efter et døgns tid. Det er dog vigtigt, at behandlingen sættes ind så tidligt som muligt, så sørg for at komme afsted til dyrlægen hurtigt.

Hvordan er jeg dækket, hvis min hund bliver syg af et flåtbid og skal i behandling?

Vores syge- og ulykkesforsikring til kæledyr dækker kun den medicin, som lægen giver direkte under konsultation eller indlæggelse.

Kan jeg bruge flåtmidler til hunde på min kat?

Katte kan lige så vel som hunde blive bidt af flåter. Men du kan ikke bruge de samme midler på katten, som du kan på hunden. Nogle af de præparater, der gives til hunde, er giftige for katte. Køb derfor et flåtpræparat, der er målrettet katten. Spørg evt. din dyrlæge til råds.

Kan flåter vandre fra hunden over på dig?

Hvis du rører ved en hund, efter den har været en tur i skoven, kan en flåt godt kravle over på dig i stedet.