Når du rejser inden for EU
Planlægger du at tage din hund med på rejse i EU, skal du have styr på følgende:
- Hunden skal have sit eget pas; et såkaldt EU selskabsdyrspas.
- Dyrlægen udsteder passet. Det koster som regel ca. 100 kr. + prisen på en konsultation.
- Hunden skal være ID-mærket med mikrochip - og ID-nummeret skal fremgå af passet.
Hunden skal have en rabiesvaccine senest 21 dage, før I rejser ud af landet. Vaccinationen skal noteres i passet, og den er gyldig i tre år. Desuden skal vaccinen gives, efter hunden er 12 uger gammel.
Har du styr på disse tre ting, kan det ikke gå helt galt. Det er dog altid en rigtig god idé at undersøge, om der gælder særlige regler for lige præcis det sted, du skal hen. Nogle steder er det et krav, at du fører din hund i bestemte slags snore, at hunden har mundkurv på eller lignende. I nogle lande er visse racer også helt forbudte at indføre. Er du i tvivl, kan du kontakte landets danske ambassade eller veterinærmyndighed.
Visse lande inden for EU har også krav om, at hunden har fået en ormekur rettet mod en bestemt bændelorm, der udgør en potentiel smitterisiko for mennesker. Det gælder pt for Norge, Finland, Malta, Irland og Storbritannien. Ormekuren skal gives til hunden tidligst 120 timer før, og senest 24 timer før afrejse.
Når du rejser uden for EU
Vil du tage din hund med på ferie uden for EU, skal du i god tid undersøge kravene i det eller de lande, du planlægger at besøge. Der er vidt forskellige krav fra land til land; nogle steder skal du først søge en importtilladelse, andre steder skal hunden i karantæne, før den kan indføres.
Og så er der de lande, der henholder sig til de samme krav som EU. Reglerne ændrer sig engang imellem, så følg med på Fødevarestyrelsens hjemmeside og rådfør dig med din dyrlæge. Dyrlægen kan fx. hjælpe dig med at skaffe blanketter, hvis du skal bruge det.